MAKERS OF BARCELONA

I en nedlagt tekstilfabrik i det centrale Barcelona ligger Makers Of Barcelona, som har 120 medlemmer eller makers tilknyttet. MOB råder over en cafe, der er åben for alle, et stort aflukket kontor og et kælderværksted udstyret med de uundværlige 3D-printere og -laserskærere. Jeg besøgte stedet en dag i maj 2014

TREDJE STEDER

Begrebet tredje steder er den amerikanske sociolog Ray Oldenburgs opfindelse. Han beskriver tredje steder som det offentlige rums samlingssteder, altså for eksempel caféer, barer, biblioteker og markedspladser, hvor folk mødes på neutral grund, omgåes på lige fod, udveksler tanker og bliver klogere på hinanden og verden.
Ifølge Oldenburg er tredje steder fundamentet for et velfungerende samfundsliv og et sundt demokrati. I modsætning til det første sted, hjemmet, og det andet sted, arbejdet, er princippet her det uforpligtende og frivillige fællesskab, der fremmer lighed,  samfundsengagement og græsrodsarbejde.
Det er lige netop her, deleøkonomien hører hjemme, og ikke overraskende har deleøkonomiens aktivister taget begrebet tredje steder til sig, siger Albert Cañigueral, der skriver Spaniens største blog om deleøkonomi, Consumo Colaborativa, og er netværket OuiShares koordinator for den spansktalende del af verden.
Albert holder til dagligt til på sådan et tredje sted, nemlig MOB – Makers of Barcelona. En fælles bekendt har introduceret mig til ham, og han har meget venligt tilbudt at vise os rundt på stedet denne eftermiddag i juni.

SONY DSC

WHAT DO YOU FAB?

Makers of Barcelona er et af stadig flere coworking spaces, der dukker op overalt. I København er Republikken på Vesterbro opbygget efter samme princip. Kontorfællesskaber centreret omkring samarbejde, udveksling af viden, ideudvikling, fælles projekter og mindre produktioner.
What do you fab? står der med højrøde bogstaver på det store vinduesparti ud mod gaden her på adressen Calle Bailen 11 i Barcelonas Eixample-kvarter. Et signal om, at stedet ikke er forbeholdt de faste brugere. Alle er velkomne og inviteres indenfor for at dele og udvikle deres ideer og bidrage til fællesskabet på forskellige måder.
Så snart man træder ind i MOB’s café, er det da også tydeligt, at her ikke er tale om et almindelig kontorfællesskab. Her ser man et par af de maskiner, som gør kontorfællesskaber som MOB og Republikken, til noget særligt, nemlig en 3D-printer og en 3D-laserskærer.

 SONY DSC

I MOB’s café kan alle gå ind direkte fra gaden med deres design på et usb-stik og printe og skære og formgive.
En fyr er i gang ved laserskæreren, mens den mindste af de to 3D-printere står og summer, og reproducerer en lille grøn figur lag på lag. Af et skilt fremgår det, at der om et par dage vil være en praktisk introduktion til digital fremstilling. Albert forklarer, at MOB arrangerer flere af den slags workshops og events. Et hurtigt kig i kalenderen viser, at der i juni er syv lignende arrangementer. En gang om året holder MOB også en Barcelona Mini Maker Faire, et marked hvor nogle af de genstande, der bliver produceret af stedets brugere, bliver præsenteret.

KONTOR MED MAKERSPACE

Bag ruderne for enden af caféen sidder MOB’s faste medlemmer og dem, der lejer sig til en skrivebordsplads på dagsbasis.
Store lyse lokaler med højt til loftet. Omkring halvdelen af bordene er fyldt op, da jeg bliver lukket ind. Blandt de faste medlemmer finder man arkitekter, softwareudviklere, designere en NGO og et lille filmproduktionsselskab.
Mange af disse arbejdsfællesskaber fungerer også som midlertidigt kontor for freelancere, der rejser rundt i verden og har brug for et sted at arbejde et stykke tid. Man kan leje sig ind på dagsbasis for 20 euro eller købe et ti-dages klippekort til 100.
Som sagt er et omdrejningspunkt i de nye arbejdsfællesskaber en masse nye teknologier, der sikrer, at der ikke er langt fra ide til virkelighed. Med blandt andet de populære 3D-printere og laserskærere kan man afprøve sine designs, lave hurtige prototyper og lige så hurtigt justere og udvikle og tilpasse.
Fællesskabernes tilknyttede værksteder har mange navne. Hos Republikken i København hedder det modelværksted. Hos Makers Of Barcelona kalder de kælderværkstedet for makerspace, mens andre igen taler om hackerspaces, hacklabs, fablabs.

Barcelona 20141

DRONER, CUTTER OG EN MASSE ROBOTTER

Der er ikke meget aktivitet i MOB’s makerspace, da vi besøger det. Klokken er tre, så for det første er det siesta, og for det andet har flere blandt det faste klientel arbejde andre steder.
Det omkring 150 kvadratmeter store kælderlokale ligner ganske enkelt en legeplads for glade nørder. Ikke så meget som én stribe dagslys trænger ind. Umage reoler er smækket op langs de hvidkalkede vægge, hvor pudsen sidder løst. En uskøn blanding af kurvestole og gamle slidte kontormøbler står omkring arbejdsbordene, og der hersker en form for organiseret kreativt kaos blandt loddekolber, små 3D-printere, værktøj og modeller i pap, plastic, træ og metal. Det flyder med ledninger og ikke mindst en masse robotter i forskellige stadier af fuldkommenhed.
Jeg bemærker en æstetisk lille konstruktion i træ, som viser sig at være skroget til en ny og populær drone, som man kan spænde sin smartphone fast på.
makerspaces deler man idealer med deleøkonomien og troen på, at vi kan nå længere i fællesskab, end vi kan hver for sig, så ideer og projekter deles frit på nettet via forskellige netværk.
Det gælder også denne drone, der er udviklet som et open source projekt på det noget større Fab Lab of Barcelona. Open source vil sige, at alle har haft fri adgang til udvikling af programmering og design, og nu ligger tegninger og manual frit tilgængelig hos Flone til download, hvis man vil sende sin mobil ud på en flyvetur.

SONY DSC

Ved laserskæreren står Nico og skærer små kort i træ indgraveret med en QR-kode. Det er ‘kontokort’ til bitcoinkontoen og en sikker og praktisk måde at opbevare sine virtuelle penge. De små indbydende og fingerlækre trækort er udviklet og produceret af en gruppe bitcoin-entusiaster, der er tilknyttet Makers of Barcelona. De lancerede deres opfindelse på Mobile World Congress i 2014, og på deres webshop  Woodwallet kan man nu gå ind og bestille sin egen skrædderskårede tegnedreng af træ.

SONY DSC

Direkte adgang til bitcoin-kontoen med et tjekket lille kontokort med QR-kode

Kontorfællesskaberne fungerer stadig som almindelige arbejdspladser for freelancere og iværksættere, der arbejder med deres egne projekter, men ifølge en analyse af Melissa Mesku fra New Worker Magazine, er potentialet i denne slags arbejdende fællesskaber enormt. Betydningen af netværk for etablering af samarbejde om udvikling af nye ideer og produkter har aldrig været vigtigere.
En drone til mobilen og et bitcoin-kontokort er selvfølgelig ikke nogen revolution, men I en tid, hvor man ikke nødvendigvis skal have startkapital og et stort produktionsapparat i ryggen for at realisere en ide, kan netværk som MOB komme til at fungere som produktive tredje steder, en slags tænketanke for en udvikling, der giver mening og er baseret på fællesskaber.

MOB – Makers of Barcelona
Carrer de Bailèn, 11,
08010 Barcelona, Spanien+34 936 67 41 65

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *